Výsledky volieb potvrdili triumf bloku Angely Merkelovej

23.09.2013 Celý región


Berlín (TASR) - Konzervatívny blok nemeckej kancelárky Angely Merkelovej získal v nedeľňajších voľbách najviac kresiel v Spolkovom sneme, nepodarilo sa mu však zaistiť väčšinu 316 zo 630 mandátov. Vyplýva do z dnes zverejnených predbežných oficiálnych výsledkov.

Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) a jej spojenecká Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CSU) získali 311 mandátov, informuje agentúra AP. Opozičným sociálnym demokratom (SPD) pripadne 192 kresiel, krajne ľavicovej strane Die Linke 64 a Zeleným 63 mandátov v parlamente.

Žiadna z ďalších strán nezískala dostatok hlasov na to, aby sa dostala do Bundestagu. Po sčítaní hlasov zo všetkých 299 volebných okruhov sa potvrdilo, že Slobodná demokratická strana (FDP), doterajší stredopravý spojenec Merkelovej bloku, zostane prvýkrát vo svojej histórii so ziskom len 4,8 percenta hlasov pred bránami parlamentu. Nedostala sa tam ani euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá získala 4,7 percenta hlasov. Volebná účasť predstavovala 71,5 percenta.

Angela Merkelová (59) oslavovala volebné víťazstvo so svojimi stúpencami v centrále CDU v Berlíne. Po jej triumfe vo voľbách do Bundestagu, po ktorých si zaistila tretie funkčné obdobie, budú dnes nasledovať rokovania straníckych grémií o možnostiach zloženia novej vlády, pripomína agentúra DPA.


Triumf Angely Merkelovej a pád liberálov - zostavovanie vlády bude napínavé

Kancelárka na vzostupe, liberáli na dne: kresťanskí demokrati (CDU) Angely Merkelovej v nedeľňajších parlamentných voľbách len tesne minuli absolútnu väčšinu. Zostavovanie vlády bude napínavé, komentovala v nedeľu agentúra DPA predbežné výsledky hlasovania do nemeckého Bundestagu.

Po víťazstve vo voľbách si konzervatívna nemecká kancelárka zaistila v poradí už tretie funkčné obdobie. Konzervatívny blok - Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) a jej sesterská Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CSU) - v nedeľu takmer dosiahol absolútnu väčšinu. Doterajšia kresťansko-liberálna koalícia však bude na nasledujúce štyri roky odvolaná - Slobodná demokratická strana (FDP) sa totiž po bezprecedentnom páde o desať percentuálnych bodov v porovnaní s voľbami z roku 2009 prvýkrát vo svojej histórii nedostane do parlamentu, píše DPA.


Orbán Merkelovej: Smelou politikou možno vyhrať voľby aj v čase krízy

Víťazstvo nemeckého konzervatívneho bloku Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) a Kresťansko-sociálna únia Bavorska (CSU) označil maďarský premiér Viktor Orbán za povzbudivé a dôležité z pohľadu budúcnosti.

Šéf budapeštianskej vlády zverejnil videozáznam s blahoželaním predsedníčke CDU a nemeckej kancelárke Angele Merkelovej a nemeckým kresťanským demokratom.

"S obrovskou radosťou sme v Budapešti prijali správy o volebnom víťazstve, ktoré ste zožali v terajších nemeckých voľbách," vyhlásil Orbán na videozázname, zverejnenom v nedeľu večer na Facebooku.

"Ide o vaše veľmi dôležité víťazstvo, ktoré je víťazstvom aj pre nás, pretože je povzbudením a posmelením do budúcnosti. Posmeľuje nás, pretože svedčí o tom, že smelou politikou možno ešte aj v podmienkach uprostred vážnej európskej krízy získať priazeň voličov. Je povzbudením aj preto, lebo naznačuje, že v nadchádzajúcich rokoch sa naskytne možnosť spoločne hľadať liek na vážne choroby našej spoločnej domoviny - Európy," konštatoval predseda maďarskej vlády.

"Boh žehnaj nemeckým kresťanským demokratom - gratulujem, milá Angela," povedal Orbán.


Voľby v Nemecku potešili skupinu EPP

Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy patril medzi prvých vysokých predstaviteľov EÚ, ktorý zablahoželal nemeckej kancelárke Angele Merkelovej za víťazstvo v nedeľňajších celonemeckých parlamentných voľbách.

Predseda skupiny socialistov a demokratov (S&D) v Európskom parlamente Hannes Swoboda dnes vyzval Merkelovú na vytvorenie širokej koalície s nemeckými sociálnymi demokratmi, za účelom "prijímania vyvážených reforiem."

"Som presvedčený, že Nemecko a jeho nová vláda bude pokračovať vo svojom doterajšom úsilí a prispievať k budovaniu mierovej a prosperujúcej Európy v službách všetkých jej občanov," uviedol Van Rompuy v nedeľu večer, krátko po zverejnení výsledkov volieb.

Joseph Daul, predseda najväčšej skupiny v Európskom parlamente, Európskej ľudovej strany (EPP), dnes v správe pre médiá uviedol, že výsledky volieb v Nemecku znamenajú to, že Nemci hlasovali pre silnú a integrovanú eurozónu, založenú na konkurencieschopnosti a hospodárskych reformách.

"CDU a CSU budú aj naďalej hlavnou hnacou silou skupiny EPP v Európskom parlamente a Európe ako celku," vyhlásil Daul na adresu volebných výsledkov Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) kancelárky Merkelovej a jej spojeneckej Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU). Tie sa so ziskom 41,5 percenta hlasov stali víťazmi nedeľňajších parlamentných volieb.

Hannes Swoboda, predseda skupiny S&D, druhej najsilnejšej skupiny v europarlamente, dnes uviedol, že výsledok nemeckých volieb musí vyústiť do vytvorenia širokej koalície medzi CDU/CSU a opozičnou Sociálno-demokratickou stranou (SPD), ktorá získala 25,7 percenta hlasov.

"Je to jediná možnosť, ktorá môže zaistiť stabilitu Nemecka. Za predpokladu, že Merkelová prijme výzvy SPD na uskutočnenie vyvážených reforiem zo sociálneho hľadiska," uviedol Swoboda.

Líder S&D možnosť samostatného vládnutia CDU/CSU označil ako riziko pre Nemecko a Európu.

"Stabilná vláda a významné reformy nemôžu závisieť od väčšiny zaistenej iba jedným mandátom," upozornil Swoboda.

Podľa jeho slov Nemecko potrebuje silnejší vplyv sociálnodemokratickej politiky v budúcej vláde, aby sa podarilo zaistiť pokrokové reformy v Európe a väčšiu sociálnu spravodlivosť v Nemecku.

Swoboda v tejto súvislosti upozornil na to, že Nemecko, ako najväčšia krajina a ekonomika v Európe, za posledné štyri roky trpelo pod konzervatívno-liberálnou vládou, keď medzera medzi bohatými a chudobnými narastala a čoraz väčší počet ľudí získaval zamestnanie nevyhovujúce ich odbornej príprave.


Južná Európa si musí zvyknúť na ďalšie roky politiky A. Merkelovej

Vysokozadlžené krajiny južnej Európy sa musia pripraviť na ďalšie štyri roky prispôsobovania sa politike Nemecka na čele s Angelou Merkelovou. Pre mnohých Španielov, Portugalčanov a ani Talianov to nie je najlepšia správa, uviedla agentúra Bloomberg.

Až 82 % Španielov, okolo 65 % obyvateľov Portugalska a približne 58 % Talianov nesúhlasí so spôsobom riešenia dlhovej krízy eurozóny predkladaným Merkelovou. Ako uviedli v rámci prieskumu Nemeckého Marshallovho fondu, jej spôsob riešenia krízy viedol v mnohých juhoeurópskych krajinách k prudkým škrtom v sociálnych službách, k recesii a rekordnej nezamestnanosti.

V Nemecku to ale vidia inak a aj preto konzervatívny blok A. Merkelovej CDU-CSU v nedeľňajších voľbách (22.9.) bez problémov zvíťazil. Väčšina Nemcov dala najavo, že súhlasí s nemeckou hospodárskou politikou, aj so spôsobom riešenia krízy v eurozóne, ktorý nemecká vláda pod vedením Merkelovej doteraz presadzovala.

"Podľa všetkého bude pokračovať súčasný model riešenia krízy," povedal Mujtaba Rahman, bývalý predstaviteľ Európskej komisie, ktorý v súčasnosti pôsobí ako riaditeľ pre európske analýzy v spoločnosti Eurasia Group v New Yorku. Navyše, v súčasnosti sa predpokladá, že názor Nemecka na riešenie situácie v eurozóne bude ešte rozhodujúcejší, nakoľko Holandsko a Fínsko, ktoré sa donedávna k vývoju v eurozóne často vyjadrovali, majú tiež vlastné finančné a ekonomické problémy.

Podľa niektorých analytikov sa však predsa len dajú očakávať určité úpravy, ako trochu viac financií pre Grécko, či trochu menej tvrdých úspor. To všetko bez ústupkov od základných princípov nemeckej politiky, teda podpory pre tie zadlžené krajiny, ktoré budú plniť podmienky.

Krajinou, ktorá už dala najavo, že požaduje zmiernenie tlaku, je Cyprus. Ten musel za získanie úveru vo výške 10 miliárd eur pristúpiť na rozsiahlu reštrukturalizáciu bankového sektora a prinútiť bohatých klientov bánk podieľať sa na záchrannom programe. Ekonomika Cypru by však podľa odhadov Európskej komisie mala tento roka klesnúť až o 8,7 %. Ako uviedol tesne pred nemeckými parlamentnými voľbami cyperský prezident Nikos Anastasiadis, aj Nemci si už začínajú uvedomovať, že na podporu Európy nie sú potrebné len prísne úsporné opatrenia, ale aj opatrenia na podporu rastu.



 

Vyberte región